Gedeelde kanalen zijn al geruime tijd beschikbaar in Microsoft Teams onder de Preview functie van Teams. Ik deelde al eerder de voordelen en nadelen van Gedeelde kanalen hier maar gaf ook hier een intruductie van wat gedeelde kanalen zijn in mijn eerdere blogs. Maar nu komt deze optie ook standaard beschikbaar wordt gesteld buiten de public preview.


Waar dit voorheen dus een bewuste keuze was om Public Preview aan te zetten zodat men Gedeelde kanalen kon gebruiken gaat straks dus alle gebruikers hierin mee. Tijd om dus na te gaan denken wat je wilt. De Public preview is een optie in Microsoft Teams die voor loopt op de standaard updates van Teams. Deze Preview functie heeft dan ook her en der wat uitdagingen. Zo nu en dan merk ik dat niet alle gebruikers weg komen met de Public Preview en daarmee bijvoorbeeld weleens telefonie problemen ervaren in Teams. Voor de Gedeelde kanalen is de Preview dus op korte termijn niet meer nodig!

Maar omdat zeker zo alle eigenlijk opeens wel deze functie hebben is het goed om na te denken over de volgende punten:

  1. Geef uitleg aan gebruikers wat gedeelde kanalen zijn, hoe je ze kunt aanmaken en hoe je andere uit kunt nodigen. Maar bepaal ook gezamenlijk een juiste inrichting organisatie. Hoe gaat jou organisatie hiermee om. Schakel met de Team eigenaren om ze op de hoogte te stellen van deze ontwikkeling.
  2. Bepaal of je met externen mag samenwerken en zo ja met wie. Lees meer.
  3. Je kunt een policy instellen in Microsoft om aan te geven wie wel of niet gedeelde kanalen mag instellen. Lees meer.
  4. Denk na over de huidige Teams en kanalen en wat je daarmee wilt. Wil je de nieuwe gedeelde kanalen als vervanging de huidige kanalen laten zijn. Het overzetten van mappen, communicatie en document zijn nog niet mogelijk. Ook niet met derde partij migratie toolings. Let erop dat je mensen dus niet juist extra plekken gaan creëren en er onduidelijkheden ontstaan. Maak afspraken!

Wist je dat:

  • Bij het maken van een gedeelde kanaal wordt er een nieuwe SharePoint aangemaakt.
  • Je 200 gedeelde kanalen per Team kunt maken!

Mocht je nog meer over gedeelde kanalen willen lezen. Je kunt via docs voldoende lezen.  

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik een nieuwe blog online plaats? Abonneer je dan!