Afgelopen maandag was het zo ver. Ik mocht een vinkje zetten achter mijn eerste dag Nyenrode. Een dag lang college van Prof. Dr. André Wierdsma die je inzichten geeft op het gebied van Leiderschap en samenwerking. Werkelijk waar elke minuut heb ik aandachtig zitten luitseren naar zijn verhaal. Het is te veel om allemaal te vertellen en ik probeer mijn verhaal toe te spitsen op bepaalde gedachten. Het verhaal van Prof. Dr. André Wierdsma is natuurlijk in het echt veel uitgebreider!

Zo zijn er een aantal dingen die mij triggerde en mij tot nadenken hebben gezet in mijn huidige werkwijze of de werkwijze in een Microsoft omgeving en schrijf daarom deze blogpost. Ik schrijf niet voor niks met passie over de Micorosoft technologie.

Allereerst als leider ben je natuurlijk in een hele andere situatie terecht gekomen van voor de pandemie en nu dan na corona tijdperk nu we weer naar kantoor mogen. Waar we voorheen alles goed konden overzien als leidingengevende omdat de mensen wellicht wat dichter bij je stonden moet je nu op afstand kunnen zien of je team de juiste kant op gaat. Zo op het blote oog is het minder zichtbaar hoe het met je collega gaat, waar die persoon precies aan werkt en ga zo maar door. Ook hoor je dat er nog steeds veel organisatie experimenteren met zelfwerkende teams met de bijkomende uitdagingen. Dit was dan ook een onderwerp wat veelal over werd gesproken tijdens de college.

Tijdens een pauze moment besprak ik dan ook met mede studenten wat hun uitdagingen op het gebied van samenwerken. Als snel kwamen wij ook op de het onderwerp “weten wat er speelt bij je teamleden”. Ik sprak daar over “de Huddle” of ook wel een dagstart. Is dat het moment dat je elkaar op een dag spreekt en weet waar een ieder die dag mee aan de slag gaat. Je merkt dat een ieder daar andere gedachte bij heeft en bij medestudenten dat bij het ene team wel werkt het wel en op andere teams weer niet. Het zit hem vaak bij de personen die al wat langer in het vak zitten het lastiger vinden mee te bewegen en de meerwaarde er niet van in zien.

Mijn ervaring van een Huddle: Via Teams heb ik met mijn team maar ook met onze Teamleiders ELKE dag een Huddle. We bespreken het volgende:

 • Hoe voel je je in de vorm van een kleur. Rood, Oranje of Groen.
 • Wat zijn onze KPI’s
 • Prio’s voor vandaag
 • Succesverhalen
 • Hulpvragen

Het geeft mij inzicht waar mijn team mee bezig is, geeft inzicht in elkaars werkzaamheden en hulpvragen worden daarnaast niet over de hele dag gevraagd maar vooral op het begin van de dag. Voorstander dus! Handig op te zetten via Microsoft Teams met een terugkerende actie. Je kunt er ook voor kiezen om dit bijvoorbeeld 1x in de week te doen.

huddle via Microsoft Teams met een dagstart

Tijdens de les keken we naar Excellente teams Google en de 5 zaken die daarbij belangrijk zijn rondom samenwerken. Dit sprak me wel aan en dus de moeite om het te delen. Deze elementen maakt samenwerken tot eensucces wanneer het aan de volgende stappen voldoet bij Google.

Google

Een aantal keer in de les werd aangegeven dat samenwerken (kwaliteit daarvan) tussen de neuzen zit. Een kwestie van elkaar begrijpen. Elkaar aanhoren. Begrip tonen en jezelf kunnen inleven wat de ander meemaakt.

Om even terug te komen op Microsoft365. En waar ik hierbij aan moest denken (en ik weet het niet is een oplossing en werkt niet voor iedere organisatie). Maar contact moment met je mensen, weten hoe het gaat en hoe ze zich voelen. De verbondenheid voelen is in elke organistatie belangijk. Ik dacht aan Viva Insight hoe super waardevol het is dat je inzicht hebt op hoe vaak spreek ik mijn mensen en wanneer staat er weer een 1:1 meeting op de planning. Neem ik de tijd voor mijn teamleden? Wat mij betreft wil je dit ook vanuit het management weten over de hele organisatie. Wordt er voldoende aandacht besteed. En ik weet het dit is niet op elke organisatie toe te passen maar ik geloof dat deze tooling zeker bij een aantal organisaties uitkomst kan bieden wanneer je niet meer al je teamleden dagelijks spreekt op kantoor! Meer weten over Viva Insight. Lees hier mijn blog voor managers.

Daarnaast kun je rondom samenwerking verschillende onwerkelijkheden of beeld dat inet de werkelijkheid is.

Bij een samenwerking gaat er altijd wel een wel iets een beetje mis. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen en uit kunnen spreken wanneer je van elkaar iets anders verwacht. Het spel van het samenwerken. Een mooie tekst van Judith Butler die dat mooi verwoord. Dingen gaan altijd een beetje mis. Maar erkennen dat jij iets mis hebt gedaan is ook een kracht! Geef je voldoende aandacht om een ander niet uit het oog te verliezen en kun je de juiste feedback geven en ontvangen. En kun je men uitdagen en ondersteunen! Zelf werkt mijn organisatie met BILA gesprekken elke drie weken en elke half jaar functioneringsgesprekken. We doen dit zowel fysiek als via Microsoft Teams. Alle documenten die daarbij horen en punten die we bespreken komen in een Team met de daarbij behorende documenten als functioneringsgesprek, afspraken, taken, contract etc etc. Voor mij werkt dit in combinatie met Teams ontzettend goed!

De drie peilers die mij dus opvielen en waavan ik dacht he.. Volgens mij doen wij dat als organisatie (tredion) heel goed als je het hebt over samenwerken en kan ik daar wellicht andere mee insperen of over laten nadenken:

 • BIla 3 wekelijks (fysiek of Teams)
 • Huddle (dagelijks via Teams)
 • Viva Insights (ik gebruik dit zelf voor inzicht in samenwerken binnen mijn team)

Een aantal boeken die aanraders zijn rondom samenwerken volgens Wierdsma en de moeite waar zijn wanneer je meer wilt weten rondom leiderschap en samenwerken:

 • Situationeel leiding geven – Paul Hersey
 • Diagnosing and changing oraganizational culture – Kim S. Cameron
 • Competing Values Leadership – Kim S. Cameron
 • The 7 Habits of Highly effective people – Stephen R. Covey
 • Servant Leadership – Robert K. Greenleaf
 • Het rechtsvaardigheidsgevoel – Jonathan Haidt
 • Lerend oragiseren – Andre Wierdsma
 • Samen – Richard Sennett

Thanks voor het lezen. Mocht je meer willen weten over leiderschap en samenwerken ik deel graag mijn volledige ervaring over deze college.