Het hebben van vergaderingen, werken aan of in je e-mail maar ook het ontvangen en verzenden van chats. Het is allemaal nodig. Maar krijg je hiermee echt al je werk af? Het zorgt in ieder geval voor dat je weinig tijd hebt om ononderbroken werk te verzetten. Hoeveel tijd van de dag besteed jij aan het samenwerken met collega’s? Ik betrap me er dan ook regelmatig op dat ik moeite heb met enige focus aan de slag te kunnen wanneer ik net even mijn mailbox heb gecontroleerd.

Dat moet anders kunnen toch? Dat kan het ook! Focus plan in Microsoft Viva Insights is daar ideaal voor. Het helpt jou en vooral ook mij om je prio van je werk op een bepaalde aantal uren van de week of dag te verzetten. Zo kun je ervoor zorgen dat je chats stil zijn van geluid en worden je notificaties uitgezet! Echt even tijd om te focussen dus. Je kunt dit instellen via de Viva Insight app of via de Insights Outlook Add-in.

Tijd om te leren en te ontwikkelingen. We laten het al snel voorbij gaan. Of zien iets voorbij komen en zijn dan opeens zo geïnteresseerd dat het uren van andere werkzaamheden kost. Viva Insight biedt je ook de mogelijkheid om leertijd gestructureerd terug te laten komen op bepaalde tijdens of dagen. Hoeveel tijd besteed jij nu aan ontwikkelingen en leertijd?

Ook werkt het om een reflectieplanning te creëren. In ieder geval voor mij! Even terug kijken of de laatste week. Waar heb ik aan gewerkt en waar kan nog meer focus aanbrengen volgende week.

Wees bewust van hoe jij je dagen inregel en hoe hoeveel effect je hebt op het afkrijgen van je werkzaamheden op de juiste momenten. Hopelijk helpen bovenstaande tips je om een focus plan op te stellen. Ook kun je zelf een plan instellen om je mail en chats te behandelen. Een vast moment van de dag. Handig en wat bij betreft de andere manier op denken die mij aanspreekt.

Wat viel me verder op:

👏 Je instellingen zijn makkelijk aan te passen tot je een juist ritme hebt gevonden.

👏 Je kunt je geluid uit zetten tijdens focus tijd. Zo krijg je geen meldingen binnen.

👏 Trainingen of ook wel leertijd. Verwijzing wordt gegeven naar Microsoft Learn.

👏 Tijd instellen voor je mail en chats beantwoorden.

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik een nieuwe blog online plaats? Abonneer je dan!

Voeg je bij 2.980 andere volgers