Viva Topics zorgt er simpelweg voor dat informatie van onderwerpen makkelijk te vinden is in de omgeving waar je werkt. Daarmiddel van AI onstaan er onderwerpen die geanalyseerd, gekoppeld en gepubliceerd kunnen worden. Zogenoemde onderwerpen die in jou organisatie zullen spelen en die jij nog belangrijker kunt laten worden of simpelweg gewoon makkelijker vindbaar laten worden. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan projectnamen. Zo krijgt ieder ondewerp een eigen Topic site die kennismanagers kunnen aanpassen en publiceren. Wanneer deze onderwerpen zijn gepubliceerd worden deze beschikbaar voor de gebruikers die een Viva Topic licentie hebben.

Wat zie je dan precies?

Mensen die toegang hebben tot inhoud, inclusief onderwerpen, zien kaarten met details van het onderwerp of kunnen naar de website verwijzen om de volledige informatie te bekijken zoals wie hebben er aan dit onderwerp gewerkt, waar ging het onderwerp als in een beschrijving en welke documenten gingen er ook over dit onderwerp.

Viva Topics in Teams

Het kunnen invoegen van een Viva-onderwerp in een Teams-chat is super makkelijk! Gebruikers kunnen onderwerpen vinden door het # teken met het onderwerp te typen om te zien welke onderwerpen beschikbaar zijn voor invoeging. De app voegt een koppeling in het bericht in om naar het onderwerp te verwijzen en als de ontvanger van het bericht een Viva Topics licentie heeft, ziet hij de onderwerpkaart. Andere ontvangers zien alleen platte tekst.

Het is afhankelijk per persoon wat hij of zij zal zien. Dit komt omdat het kan zijn dat er personen zijn die wel of niet toegang tot een team waar over een bepaald onderwerp is gesproken of een bepaalde chat. Maar ook bijvoorbeeld niet mee zijn genomen in een Outlook conversatie. Of een persoon is net niet lid van een private channel.

Verder is Viva Topics niet beschikbaar nog in het Nederlands. Je kunt wel handmatig Topics aanmaken.

Lijkt het je leuk om op de hoogte te houden geworden over andere blogposts. Je kunt je hier abboneren.