Sync jij er op los op je computer door de OneDrive sync te gebruiken in Teams en ook SharePoint? Handig om zo makkelijk bij je bestanden te kunnen. De OneDrive sync kan voor problemen zorgen wanneer gebruikers niet goed mee om weten te gaan. Of wanneer je alle bestanden zomaar gaat syncen. Of zelfs per ongeluk wist omdat je de bestanden niet meer wilt gebruiken.

Persoonlijk ben ik erg fan van Snelkoppelingen toevoegen aan mijn OneDrive. Je kunt dit in een Team doen of wanneer je naar de SharePoint pagina gaat. Zoals voorbeeld hieronder. De map die jij wilt gebruiken als snelkoppeling klik je bovenin op “snelkoppeling toevoegen naar OneDrive”.

Staan je bestanden dan nu opeens in OneDrive? Nee niet. Je maakt dus een linkje in je OneDrive zodat jij makkelijker naar je bestanden in SharePoint en Teams kunt. Deze snelkoppeling werkt alleen voor jou en niet voor het Team waar je bijvoorbeeld mee werkt of zichtbaar bij andere collega’s in hun OneDrive..

Wat is dan precies het verschil met een Sync? Met een Sync sync je bestanden. Je bewerkt er in en ze worden weer geupload en gedownload. En deze sync krijgt een plekkje op je device. Specifiek dat device waar je de sync aan zet. Een snelkoppeling is letterlijk een URL wegzetten in je OneDrive zodat jij er makkelijk bij kunt. Wanneer je in je OneDrive klikt open je die URL! Bestanden worden met een snelkoppeling niet verwijdert. Je verwijdert letterlijk de URL.

via browser
via verkenner

Stel je voor ik wil hier iets verwijderen omdat ik klaar ben met een project of een bepaalde map waar ik eerder vaak aan heb gewerkt dan kan dat makkelijk door de link te verwijderen die jij hebt aangemaakt in OneDrive en je hebt je bestanden niet meer in je verkenner staan. Je verwijdert de koppeling met jouw persoonlijke OneDrive.

Via Browser.

Via verkenner

Daarnaast kun je de snelkoppeling optie gebruiken op elk systeem, via de browser of bijvoorbeeld via een mobiele app.