Best wel handig. Je bent met iemand aan het chatten en zoekt die persoon daarna nog even op via LinkedIn. Vooral als jouw organisatie heel erg groot of jij met veel externen samen werkt via een chat.

Je LinkedIn gegevens komen dan bij het Tabblad in de Teams chat gezet. (alleen bij 1:1 chats)

Maar hoe kun je dit instellen? Alleen de Admin kan dit aanzetten in het Admin center door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga naar Azure AD admin center https://aad.portal.azure.com/
  2. Klik op Users en dan vervolgens op Users Settings

3. Sta gebruikers onder LinkedIn account connections toe hun accounts te koppelen om toegang te krijgen tot hun LinkedIn-connecties. Er worden geen gegevens gedeeld totdat gebruikers toestemming geven om hun accounts te koppelen.

Selecteer Ja om de service in te schakelen voor alle gebruikers in uw organisatie. Selecteer Geselecteerde groep om de service in te schakelen voor slechts een groep geselecteerde gebruikers in jouw organisatie Selecteer Nee om de toestemming van alle gebruikers in uw organisatie in te trekken.

De gebruiker ziet bij de chats nu Linkedin staan. De gebruiker moet zijn of haar gegevens zelf nog koppelen. Dit kan de persoon doen door op Accept te klikken. Als je LinkedIn wilt gebruiken in Teams, moet je jouw LinkedIn-accountgegevens delen met jouw Microsoft-apps. Hierdoor zijn sommige LinkedIn-gegevens mogelijk beschikbaar voor jouw organisatie.

Zo moet je ook weer de andere kant op toestemming geven. Hierdoor kunnen gegevens uit jouw Microsoft-apps worden gedeeld met LinkedIn om jouw LinkedIn-ervaring aan te passen. LinkedIn importeert en onthoud jouw contactpersonen, maar stuurt geen uitnodigingen zonder jouw toestemming. 

Vervolgens selecteer je jouw profiel en log je in en klik je op connect. Je LinkedIn profiel is gekoppeld.

Begin Maart tot begin April zal dit in de verschillende omgevingen worden uitgerold. De functie is eerst alleen beschikbaar voor interne en later pas ook mogelijk met externe personen in een 1:1 chat.