Leiderschap is een containerbegrip geworden. Wat verstaan we daar nou precies onder? Je wordt bedolven onder de diverse leiderschapsboeken en de term leiderschap vliegt je om de oren. Één van de boeken die mij aansprak is “ontwikkel je leiderschap”. Ik neem je mee in het boek waar het eerste gedeelte gaat over hoe je kunt leren als leider. Ik zocht daarnaast naar een definitie die doeltreffend is en waarom je zou willen werken aan je leiderschap.

Een mooie definitie die ik tegen ben gekomen is “Leiderschap is het vermogen om anderen te beïnvloeden, te motiveren en in staat te stellen om bij te dragen aan de effectiviteit en het succes van de organisatie waar ze deel van uitmaken” aldus Bernard Bass als leiderschapsonderzoeker.

Diezelfde leiderschapsonderzoeker Bernard Bass benoemt leiderschap ook wel een ‘leider’, ‘leidinggevende’ en ‘medewerker die leiding geeft’ aan bijvoorbeeld een project team. Een ieder beïnvloed en motiveert anderen en stellen in staat om bij te dragen aan de effectiviteit en het succes van de organisatie waarvan ze deel uitmaken.

Zo is leiderschap geen doel op zich. Het is slechts een middel. Een middel om het verschil te maken in je eigen leven, in de organisatie waar je werkt en in de wereld om je heen. Iedereen kan zich ontwikkelen in leiderschapsontwikkeling. Het ligt wel gewoon te wachten tot jij het ontdekt, oppakt en het gaat ontwikkelen. Het geloof in je eigen kunnen is het aller aller belangrijkste wat er nodig is!

Waarom zou je willen werken aan je leiderschapsontwikkeling:

  1. Je wilt een grotere en betekenisvolle bijdrage leveren op plek waar je werkt en je leven
  2. Oprechte interesse voor het onderwerp leiderschap en dit willen begrijpen en beheersen
  3. Deels onbekwaam voelen door bijvoorbeeld de wereld om je heen die verandert

5 trends waar organisaties op moeten letten:

  1. Organisaties worden steeds platter en slanker. Leiders geven leiding aan een grotere groep mensen. Dit is dan ook steeds meer een coachende leiderschapsrol.
  2. Medewerkers zijn hoger opgeleid. Ze willen in staat zijn om bezwaar te maken en willen inspraak. Transpiratie is belangrijk!
  3. De snelle complexe veranderde wereld vraagt niet alleen leiders aan de top van de organisatie maar moet tussen de hele organisatie zitten. Leidinggevende moeten ook leiding geven aan leiders.
  4. Leiderschap wisselt in de organisatie en heeft een definitie en invulling nodig die niet samenhangt met een bepaalde positie.
  5. Netwerkleiderschap. Steeds meer organisaties zijn niet meer te ondervangen in een organigram.

Inspirerende leiders komen tot nieuwe kennis en nieuw gedrag door alle leermomenten te verbinden. Zorg er voor dat je samenhang met je leermomenten hebt of dat je leermomenten met elkaar kunt verbinden. Daarbij is het noodzaak om mensen om je heen om feedback te vragen om zo jezelf te door te kunnen blijven ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.