Met zelf kinderen en een passie voor tech denk ik er weleens over na hoe jonge kinderen met een spelende manier in aanraking te laten komen met IT. Ik geloof erin dat je daardoor een snellere interesse voor het vak kunt ontwikkelen. Daarbij gezegd te hebben is die interesse er niet. Ook goed!

Regelmatig krijg ik weleens de vraag mijn tips te delen. Ik geef namelijk ook codering lessen op scholen of opvang organisaties. Of geef gastlessen op middelbare scholen om te inspireren mogelijk het vak in te gaan. Het lijkt me leuk om deze tips met je te delen wat jij eventueel zou kunnen doen. Thuis met de kids of ergens op een school bijvoorbeeld.

1. Coderen met een spel. Mijn oudste van 4 is gek op. Hij leert vooruit te denken en het oplossen van een probleem. Super leuk spel om samen te doen. Maar ook om iemand te geven.

2. Gymlessen op school. In de gymzaal allerlei apparaten en attributen neerzetten. Met een groepje kinderen denk je na welke stappen er gezet moeten worden. Ik heb weleens gezien dat er bepaalde bordjes zijn gemaakt die je kunt laten zien welke stap er gezet moet worden. Het samenwerken met elkaar en tot een beslissing komen met daarbij een klein beetje beweging en fantasie. Evenals lol want het gaat ook weleens fout!

3. Minecraft game maken. Met deze website kun je samen met je kind of meerdere kinderen aan de slag.

4. Digidoener. Lessen die kunt geven in de klas rondom digitale vaardigheden. De website van FutureNL kun je hier vinden.

5. Programmeren met UNO kaarten.

Setje uno kaarten
Regels
Rood = Stop
Blauw = 1 stap links Groen = 1 stap rechts Geel = 1 stap rechtdoor. Joker = zelf kiezen.
Iedereen krijgt 1 kaart en mag de actie die hoort bij de kaart doen. Daarna vraagt hij of zij welke stap er daarna nodig is, die persoon komt aan en doet die actie, enz.
Bij het wisselen van kant (richting), eerst een stop. (Dus Links – stop – rechtdoor – stop- rechts).
Zo probeer je een route voor elkaar te krijgen. Neem de tijd op.
Uitdagingen:
De stops zijn op?
De ‘links’ kaarten zijn op .. (drie keer rechts is ook links). etc.
Evalueer
Wat ging er goed?
Wat kan er beter/ efficiënter? (Bijvoorbeeld kon de persoon die iemand moest laten komen, zien wat er nog over was?
Welke strategie werkt? Alle kleuren bij elkaar vooraf? Jokers voor het laatst?

6. Boekjes die inspireren

Onderstaand boekjes zijn van Wortell. De fantasie van van de verhaaltjes zijn groot en zet mijn oudste tot denken van wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn. Leuk dat Wortell deze boekjes heeft gemaakt in een kinderboeken week.