De Wiki tab die automatisch wordt aangemaakt bij het maken van een nieuw kanaal kent iedereen vast wel. Ik krijg daar regelmatig vragen over. Ook komt er een nieuwe update aan waardoor de Wiki niet meer standaard aangemaakt gaat worden.

Ik deel mijn top 5 vragen:

  1. Kun je ervoor zorgen dat wiki niet automatisch wordt aangemaakt in een tab?
  2. Waar worden deze gegevens opgeslagen?
  3. Kan ik de Wiki weghalen in mijn Teams tab?
  4. Wanneer ik Wiki open op mijn mobiel moet ik naar beneden scrollen voor laatste updates die zijn bijgeschreven. Kan dat niet anders?
  5. Wat kun je allemaal met Wiki?

Kun je ervoor zorgen dat wiki niet automatisch wordt aangemaakt in een tab?
Jazeker! Goed nieuws. Half Augustus zal er geen Wiki meer worden aangemaakt bij het maken van een nieuw kanaal. Je kunt dit wel handmatig zelf doen.

Waar worden de gegevens van een Wiki opgeslagen?

Ze worden opgeslagen op de SharePoint pagina van je Team. Onder het kopje site-content (ook wel inhoud van de site). Wanneer er een wiki is zul je daar ook de Wiki terug kunnen vinden. Het mapje heet dan Teams Wiki data en het bestand is een .mht file.

Kan ik de Wiki weghalen in mijn Teams tab?

Jazeker, je kunt bovenin de tab Wiki weghalen door met je rechtmuisknop en dan verwijderen te drukken. Je kunt overigens ook instellen dat andere in je Team de tab niet mogen aanpassen. Heb je deze optie dus niet heb je niet de juiste machtigingen.

Wanneer ik Wiki open op mijn mobiel moet ik naar beneden scrollen voor laatste updates die zijn bijgeschreven. Kan dat niet anders?

Klopt. Je moet goed nadenken waar je Wiki voor inzet. Heb je personen die een update willen bekijken via een mobiel apparaat en vervolgens via de Teams app een wiki willen lezen zullen altijd bij het eerste uitgeschreven item komen. Hoe meer er in Wiki staat hoe langer het scrollen is door het document.

Wat kun je allemaal met Wiki?

In principe is het een digitaal werkboek. Je kunt notities kwijt. Ik zie weleens dat het bijvoorbeld voor projecten wordt gebruikt. Een update die wordt bijgehouden of een basis uitleg over de klant bijvoorbeeld. Maar ook zie ik dat het weleens gebruikt wordt als opslag van linkjes die verwijzen naar bepaalde documenten die in het Team staan. Persoonlijk ben ik meer fan van OneNote omdat de mogelijkheden en opties een stuk groter zijn. Maar ook zie ik wel dat er toch door het automatisch pushen van Wiki er organisaties mee zijn gaan werken. Ook die uiteindelijk voor bedrijfsbrede informatie zijn van Wiki zijn afgestapt maar dat inmiddels hebben overgezet in een Intranet via een communication site.

Mijn conclusie: weet wat er speelt en hoe de wiki wordt gebruikt in de Teams in je organisatie. Bedenk of dit de juiste weg is en maak daar intern afspraken over. Wiki gaat straks niet meer automatisch gepust worden en zal dus aan handmatige actie worden om toe te voegen aan je tab net zoals dat nu met bijvoorbeeld OneNote is. Vergelijk de verschillende opties en zoek vooral naar de waarom.

Lijkt het je leuk om een update te krijgen wanneer ik een nieuw blog online zet? Abonneer je dan!