De afgelopen weken heb ik succesvol aan een Leiderschapsprogramma aan Nyenrode Universiteit deelgenomen wat me ontzettend heeft geinspireerd door heel wat mooie en vooral inspirerende sprekers. Keer op keer kwam ik met dingen naar huis waar ik wat mee zou moeten doen of iets mee wil doen. Het zette me echt tot denken en nog belangrijker ook tot actie. Mijn allerlaatste college ging over ‘de kunst van leiderschap, meer bereiken met minder doen’ door Prof. dr. Gabriel Anthonio.

Mijn eerste gedachte was dan ook. Ja wie wil dat nou niet :). Minder doen en meer bereiken! Maar juist deze college zette me nog extra aan het denken. Waarom? Het even stil staan bij jezelf. Waar ben je naartoe aan het bewegen? Maar ook hoe ga je om met geraaktheid, kwetsbaarheid en vertrouwen om in je leiderschapsstijl. En invloed en contact! En hoe kun je nou ipv probleemdenken je mindset omzetten naar oplossingsgericht denken.

Vijf krachtige bouwstenen voor leiderschap en waarderend veranderen… “Waardeer wat er reeds is, geef duidelijk aan dat het morgen beter kan en soms ook moet, neem zelf de verantwoordelijkheid en zoek daarin steeds de samenwerking en verbindt dit aan het grotere verhaal.”. Ja deze zin blijft mij zeker bij!

Daarnaast gingen we in het college aan de slag met je persoonlijke kernwaarden. Dat is iets wat ik al vaker heb gedaan en zeker niet nieuw was. Maar mocht jij het een keer leuk vinden hierbij een afbeelding wat je wellicht kan gebruiken als format!

En als vervolg wat ga je behouden, waar ga je mee stoppen en wat ga je verder oppakken.

Waarom bleef juist deze college me zo bij? Ik weet mijn kernwaarden ontzettend goed. Ik weet waar ik meer van wil. Ik weet waar ik mee moet stoppen. Het was voor mij een 100% bevestiging van wat ik doe dat moet ik volhouden. Maar het waarderen met wat je hebt, terug kijken wat je bereikt en hebt gedaan. Dat is een lastige :). En ik denk voor veel mensen! Mijn advies.. Doe de dingen die dicht bij je staan, waar je vuurtje nog wat harder van aan gaat en waar je energie van krijgt (en spreek dat ook altijd uit). Nadenken over je kernwaarden is dan ook echt een super tip. Stuur bij!

Zo kreeg ik in het college de vraag waar sta je over 1 jaar. In je organisatie, jijzelf en je familie. Denk er eens over na.. En over 2 of 3 jaar? Ik reed na het college naar huis letterlijk met een kriebel in mijn buik. Weten dat je iets doet wat bij je past! Sta eens stil bij wie je bent en wat je doet en daar mag je best trots op zijn en droom eens alvast een klein beetje verder…