Organisaties laten veranderen in hun werkwijze is iets waar ik me dagelijks mee bezig hou in mijn werk. Onze klanten laten veranderen naar de Moderne Werkplek (je medewerkers beter, efficiënter en veiliger kunnen samenwerken) en ontdekken in welke fase ze zitten van veranderen en daarop bijsturen. Het inzetten van de Moderne Werkplek is iets wat nu voor veel bedrijven opeens een noodzaak is geworden door het te moeten gaan thuiswerken.

No alt text provided for this image

Ik ben persoonlijk wel gewend om te werken waar ik maar wil en wanneer ik maar wil. Ik ben vooral gehecht aan de vrijheid om te gaan werken waar ik wil. Bij een klant, een Starbucks langs de weg of een willekeurige bureau bij ons op kantoor. Maar opgesloten zitten en gewoon niet weg kunnen of even niet meer naar mijn collega kunnen lopen om wat te vragen. Dat is wel even wennen!

Toch zit ik in de fase accepteren en er het beste van maken. Of misschien wel de voordelen ervan in zien. Gek genoeg zijn die er. Ik werk nog meer gefocust op bepaalde momenten, zie mijn kind nog meer, mijn vergaderingen zijn korter en ik heb nog scherpere doelstellingen voor mijn dag omdat ik echt het gevoel wil hebben dat ik iets heb bereikt.

Omdat ik mij veelal bezig hou met veranderingen heb ik me verdiept omtrent COVID-19 en de vier fases van wat die nu met ons doet! Welke fases zijn er? En waar zitten wij nu precies? Volgens Harver (een artikel die me aansprak) hebben we te maken met de volgende fases van verandering:

No alt text provided for this image

Wij zitten nu in de fase Accepting & Adapting. Hoe kan ik het er het beste van maken. Hoe kan ik nog steeds productief zijn tijdens het thuis werken? Voor plannen voor de langere termijn is het dan nog te vroeg: de uiteindelijke impact van het corona virus is dan nog niet duidelijk. Zo zullen ook je klanten erin staan en daar moet je op inspelen volgens Haver.

Ik heb de afgelopen twee weken gemerkt dat de vraag naar het altijd en overal kunnen werken natuurlijk enorm heeft toegenomen. Hoe passen wij die verandering nou toe bij onze klanten? Dat is het ADKAR model! Een persoon zal zich bevinden in één van onderstaande verschillende fases!

No alt text provided for this image

De eerste fase Awareness en de tweede fase Desire is vaak een enorme lastige fase om het bewustzijn en verlangen van een ieder te krijgen dat deze verandering nodig is. Juist in deze tijd zie ik dat dit nu een noodzaak is geworden omdat er veelal direct een nieuwe werkwijze wordt geïmplementeerd.

Knowledge: Werkinstructies, trainingen op afstand, Online Video’s, online 1-op-1 coaching. Het zijn allemaal manieren om mensen te voorzien van informatie. Juist nu staan veel mensen hiervoor open, en zal het tot hen doordringen. Het is daarom van groot belang wel eerst de juiste basis te leggen en deze stap niet over te slaan.

Ability: Uiteindelijk moet de medewerker zelf weten hoe hij of zij aan de slag kan, waar zij informatie vandaan kunnen halen en tot slot waar ze terecht kunnen met vragen die zij zelf niet kunnen oplossen.

Reinforcement: De volgende stap is om de verandering natuurlijk te gaan borgen. Je wilt niet terugvallen in oude gewoontes of dat er bijvoorbeeld straks twee manieren van werken zijn ontstaan.

Het positieve is dat we nu sneller accepteren de noodzaak van de verandering in te zien. Zorg ervoor (ook in deze tijd) dat ook de juiste middelen op de juiste manier worden ingezet en je straks weer op jouw bedrijf kunt gaan focussen wanneer we de Ramping fase van COVID-19 hebben bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.