Voor degene die mij goed kennen weten dat ik nog niet zo heel erg lang spreek op conferenties of meet-ups. Ik geniet enorm als ik de kans krijg mijn kennis met andere te delen en de mogelijkheid krijg om aanwezig te kunnen zijn tussen zoveel mooie mensen waar kennis delen centraal staat. Mocht jij willen starten met spreken dan heb ik hier een aantal tips die je wellicht zullen helpen om een start te maken. Nieuw talent dat is iets waar de Microsoft Community wat mij betreft altijd op zit te wachten.

Wie kan een Community Spreker zijn?

Het simpele antwoord is dat iedereen een community spreker kan zijn en kan beginnen met presenteren op tech community evenementen. Iedereen heeft een verhaal te delen, waar iemand anders van zal leren en profiteren! Of je nu een technische sessie deelt, een demonstratie, hoe je een specifiek probleem oplost, een klantscenario of case-study, roadmap, carrièreverhaal, imposter syndrome, carrièreverhaal – het maakt niet uit! Er is ruimte binnen de technische community voor al deze en meer onderwerpen, en je zult je eigen unieke perspectieven en leerpunten meebrengen, wat iets is wat niemand anders zal hebben.

Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Denk na over de soorten dingen waar je het over zou kunnen hebben. Heeft dit te maken met wat je doet voor je werk? Zit je in een technische rol, of werk je met een specifiek type technologie? Waar ben je echt gepassioneerd over? Welke verhalen heb je te vertellen? Geef je heel erg om dingen als adoptie en verandermanagement, diversiteit en inclusie, toegankelijkheid? Heb je een heel interessante en ongewone carrière gehad of heb je uitdagingen overwonnen binnen je carrière waar andere mensen van kunnen leren? Welke lessen heb je onderweg geleerd en wat zou je anders doen als dat zo is?

Hoe begin je?

Als je begint met spreken aan de community, helpt het om het te beperken tot de soorten tech community waarbij je betrokken wilt worden, want dit zal je helpen om de juiste plek te vinden om te beginnen. Wanneer je eenmaal hebt bepaald over welke soorten dingen je misschien wilt praten op community evenementen, kun je dan beginnen met zoeken naar evenementen die goed zouden passen bij dat soort sessie.

Het is belangrijk dat je uitspreekt bij mensen om je heen dat je graag zou willen spreken. Andere kunnen jou helpen een start te maken. Een keer spreken in de organisatie waar je werkt of ga op zoek naar een meet-up bij jou in de buurt om een keer deel te nemen en later misschien zelf eens te gaan spreken. Ontdek of je het leuk lijkt om te doen.

Als je wilt starten op community events is het verstandig om een sessionize account aan te maken. Sessionize is het meest gebruikte platform voor evenementorganisatoren, omdat het echt uitgebreide tools biedt voor het aanvragen, beoordelen en beheren van sessies van sprekers. Je kunt je gratis aanmelden als spreker op https://sessionize.com/. Zodra je een account hebt, vul je je persoonlijke gegevens in, waaronder je bio, foto, locatie, expertisegebied en de onderwerpen waarover je wilt praten.

💡 Mijn valkuil was dat ik dacht dat men mij op een gegeven moment misschien zou gaan vragen en ik maar wachtte tot dat moment… Maar ik moest zelf sessies indienen.”

Maak je profiel zo volledig mogelijk. De mijne kun je hier vinden. Als je dit nu al klaar hebt, betekent dit dat het heel makkelijk voor je is om te reageren op oproepen voor sprekers als je ze ziet.

Start met het maken van je sessie in hoofdlijnen. Je sessie hoeft nog niet af te zijn. Vaak heb je ruim de tijd na een acceptatie van een sessie om je sessie nog voor te bereiden. Schrijf deze dus in hoofdlijnen weg in Sessionize. Let wel op. Deze tekst wordt gelezen door de mensen die een sessie goedkeuren en vaak wordt de tekst ook meegenomen op de website van de evenementen waar je spreekt. Denk er dus over na wat je boodschap zal zijn tijdens je sessie en hoe je mensen kunt aanspreken naar je sessie te komen.

💡 In het begin dacht ik dat ik elke keer nieuwe sessies moest maken omdat mijn content niet relevant meer zou zijn. Dat is als je regelmatig spreekt niet te doen. Verzin dus bijvoorbeeld 2x in het jaar een nieuwe relevante sessie.”

Vaak kun je meerdere sessies indienen bij een event. Ze worden zelden allemaal goed gekeurd. Maar misschien zit er net bij een andere sessie een onderwerp tussen die het event aanspreekt of nog weinig content voor heeft.

Ik denk dat je klaar bent om een start te gaan maken. Heel veel succes. ❤

Lijkt het je leuk om te abonneren? Je ontvangt bij het plaatsen van een nieuwe blog direct een mail in je mailbox.