Dat er veel te ontdekken is in de Microsoft suite voor gebruikers dat weten we wel. Maar hoe kun je er nou echt voor zorgen dat je meet of de producten waar jij (wellicht met een groep Key-Users) daadwerkelijk gebruikt worden en op de juiste manier? Ik neem je mee in de Adoptie Score. Een super laagdrempelige manier om gebruik te meten!

Zelf is het Adoptie Score dashboard een handig middel om het gesprek aan te gaan. Wat zijn de behoefte vanuit de organisatie maar ook welke werkafspraken zijn er gemaakt en zien we dat ook terug? Of welke kansen liggen er nog om Microsoft nog te meer kunnen benutten? Natuurlijk zit er nog een verschil in het gebruiken en het snappen. Daar ben ik me van bewust.

Voor mij zijn er twee belangrijke dashboards Adoptie Score (Adoption Score) en Gebruik (usage). Hierin zie ik gebruikers die hoog gebruikers of weinig gebruik maken. Wie deelt er veel extern en wie niet? Wie syncroniseerd alles? Of verzend alleen maar 1:1 chats en gebruikt daarvoor niet de Teams? Of andersom! Al dit soort vragen kun je ondervangen en antwoord krijgen vanuit de Dashboards.

Wanneer ik naar een willekeurige omgeving ga en naar Adoptie score ga vallen de volgende dingen op (voorbeeld):

Teams wordt niet gebruikt. Niet echt. Wel zie je dat er een Team is Er is weinig activiteit! Er is geen werkruimte en er kan beter samengewerkt worden in bestanden.

Nog mooier maak je het wanneer je een bepaalde actie hebt gedaan. Een adoptie project om specifiek iets onder de aandacht te brengen. Voorbeeld: een organisatie wil graag hun communicatie verbinden aan de Teams en minder in een 1:1 chat. Ze willen niet wanneer er iemand uit dienst zou gaan de persoonlijke chats verloren of minder mogelijk benaderbaar zijn. Alle communicatie rondom een project moet worden vastgelegd in het daarbij horende Team en de verschillende kanalen en worden gedeeld met de personen die daar bij betrokken zijn.

Toch zie ik ook regelmatig dat men niet weet wat er gebeurd in de organisatie en men zelf Teams kan aanmaken en de cijfers er totaal anders uit zien. Juist met dezegegevens zie je dus wat er wordt gebruikt! Een meetstuk wanneer je dus adoptie hebt toegepast en je het effect ervan kan meten!

Wil je wat dieper in Teamwork. Dat kan. Door te klikken in het dashboard kun je nog meer informatie zien. Evenals de Teamwork Insight bekijken.

Mijn tip: spreek af hoe jullie willen werken. Wat zijn de werkafspraken in de organistie. Wat zijn de doelstellingen? Wat zijn de verbeterpunten in de toekomst en waar wil je meer of minder van… Maak het meetbaar en geef je gebruikers de juiste handvaten! Dan kunnen deze dashboards uitkomst bieden! Je kunt alleen als Admin de dashboards bekijken.

Wil je op de hoogte blijven wanneer ik een nieuwe blog online plaats? Abonneer je dan!