Je kunt meldingen tijdens vergaderingen dempen, waardoor jij tijdens vergaderingen je beter kunt concentreren. Zo wordt je niet elke keer afgeleid tijdens nou precies die hele belangrijke vergadering.

Je kunt dit instellen in jou vergadering wanneer je klikt op de 3 puntjes in je vergadering en vervolgens klik je op Mute Notifications.

Om meldingen tijdens alle vergaderingen uit te schakelen, ga je naar de drie puntjes naast je profielfoto in teams. Je klikt op Settings en vervolgens op Notifications. Ga naar Meetings en calls en schakel je de knop Mute notifications during meetings and calls in.

Je kunt er ook voor kiezen om altijd de vergadering geen melding te ontvangen en dan bij de specifieke vergadering die misschien wat minder belangrijk is daar in notificatie wel aan te zetten.

(let op deze optie zit alleen nog maar in de preview versie)